O relatare, de la faţa locului, despre congresele liberale / Din sală şi de pe holurile Casei Poporului

de Mihai Barbu in Ziarul Vaii Jiului

În zilele de 22 şi 23 februarie 2013 au avut loc în Palatul Parlamentului din Bucureşti două congrese ale Partidului Naţional Liberal. Primul a fost unul extraordinar şi a avut ca scop principal aprobarea unui nou statut al partidului. Al doilea, în subsidiar, consta în convocarea pentru a doua zi a unui congres ordinar.

Au fost prezentate cuvinte de salut din partea d-lui Johannes Cornelis van Baalen, preşedintele Internaţionalei Liberale, a preşedintelui PSD – Victor Ponta, a preşedintelui PC – Daniel Constantin, a preşedintelui UNPR – Gabriel Oprea şi a deputatului Varujan Pambuccian din partea minorităţilor. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a adus un cadou insolit preşedintelui PNL. Era faimosul steag al Ţinutului Secuiesc, ajuns obiect de aprigă dispută politică între români şi maghiari. Crin Antonescu a avut o replică care a stârnit aplauzele sălii: „Cât timp acest steag e în mâinile noastre şi nu pe instituţiile oficiale ale statului totul e în regulă”.
Modificările la statut prezentate de d-na Norica Nicolai, preşedintele acestei comisii, au fost supuse discuţiei delegaţilor. Călin Popescu Tăriceanu a avut o altă opinie decât cea oficială. În principiu, fostul premier voia ca aceia care vor fi aleşi să nu fie pe o listă prezentată de preşedintele partidului, ci să urmeze calea unor alegeri separate. Adică, fiecare candidat să ajungă în conducerea partidului prin votul pe care ţi-l acordă ţie, personal, congresul, şi nu să te ascunzi pe o listă „oficială”. Sala l-a aplaudat, dar, în final, statutul „oficial” a obţinut o majoritate zdrobitoare. Au fost înregistrate doar trei voturi contra. (Două dintre ele puteţi bănui cui aparţineau….)
A doua zi s-au prezentat, s-au discutat şi 
s-au aprobat rapoartele de activitate ale PNL pentru perioada 5 martie 2010 şi 22 februarie 2013. Apoi a fost înregistrat un singur program de candidatură pentru funcţia de preşedinte al PNL. Acesta a fost cel prezentat de preşedintele Crin Antonescu. Au fost mai multe luări de cuvânt care au susţinut moţiunea. O voce singulară s-a dovedit cea a lui Ludovic Orban, cel care, deşi şi-a declarat ataşamentul faţă de partid, a susţinut că ar fi preferat ca, în coaliţie, volanul să fi fost pe dreapta, şi nu în mâinile unui copilot. Aluzia era clară. Sala l-a aplaudat, cu înţelegere, şi pe el. La final, echipa preşedintelui Antonescu a fost votată aproape în unanimitate. Au fost înregistrate doar 44 de voturi contra.
Avem doi vicepreşedinţi hunedoreni şi…
Noutatea pe care a adus-o noua echipă a preşedintelui Crin Antonescu a fost introducerea, în statut, a unei funcţii de prim-vicepreşedinte în care a fost ales primarul Sibiului, Klaus Johanis. El este flancat de 31 de vicepreşedinţi, 30 de bărbaţi şi o singură femeie: Norica Nicolai. (În paranteză fie spus, ni se pare extrem de puţin pentru multele frumuseţi prezente în delegaţiile judeţelor…)
Ceea ce ne interesează pe noi, ca hunedoreni, e prezenţa judeţului nostru în această nouă echipă de conducere a Partidului Naţional Liberal. Vestea bună e că avem doi din cei 31 de vicepreşedinţi ai PNL-ului: unul este Mircea Ioan Moloţ – preşedintele Consiliului Judeţean iar cel de-al doilea e deputatul hunedorean Dan Radu Ruşanu – preşedintele Comisiei de finanţe din Cameră.
Datorită rezultatelor foarte bune de la ultimele alegeri generale, delegaţia hunedoreană a fost extrem de numeroasă. Valea Jiului a fost prezentă, sub condu­cerea lui Costel Avram – preşedinte interimar la Petrila şi coordonatorul activităţii liberale din Valea Jiului, cu delegaţi aleşi din organizaţiile din Petrila, Petroşani, Vulcan şi Aninoasa si Lupeni.
Un congres al unui partid mare este un prilej potrivit pentru toată lumea de a participa la dezbateri, dar şi pentru a intra în dialog cu liderii marcanţi ai partidului. Aceştia putea fi abordaţi atât în pauzele congresului cât şi la cafelele consumate, în cantităţi apreciabile, pe holurile impunătoarei Case a Poporului. Unii dintre delegaţi au stat, cuminţi, în fotoliu, alţii au încercat, în acest prilej de maximă socializare, să intre în dialog cu delegaţii şi invitaţii la cele două congrese.
…Foarte multe contacte personale
Contactele cele mai eficiente ni se par cele realizate de Costel Avram, cel care l-a abordat pe premierul Victor Ponta, imediat după conferinţa de presă (scenă surprinsă de majoritatea televiziunilor din România), pentru a-i solicita o întrevedere în chestiuni privitoare la dezvoltarea programului de investiţii de la societatea de apă pe care o conduce. A obţinut-o, iar în săptămâna următoare acest eveniment (anunţat) se va şi produce. Anterior, Costel Avram a intrat în dialog cu dl. Radu Câmpeanu, fondatorul PNL, şi cu ministrul (şi scriitorul) Varujan Vosganian.
Un ministru foarte căutat de hunedoreni a fost cel al sănătăţii. Eugen Nicolaescu a fost abordat de consiliera Alina Cîrstoiu din Vulcan şi de către primarul Haţegului în chestiunea spitalelor din localităţile lor.
Viceprimarul Petroşaniului, d-na Dorina Niţă, şi consilierele petrilene, d-na Doina Bălănesc şi dr. Daniela Vişănescu, au luat şi ele exemplul liderului şi au realizat contacte folositoare pentru comunităţile pe care le reprezintă. Liberalii spun că lucrurile mari trebuie realizate „prin noi înşine”. Congresele aduc, însă, şi un amendament: „Şi cu un mic ajutor din partea celor de la centru!”.

Comments are closed.