Mulți istorici nu sunt de acord să vorbim despre unirea de la 24 anuarie 1859 ca despre Mica Unire. Și asta pentru că, spun tot ei, nu a fost deloc mică ci dimpotrivă, esențială pentru unirea de la 1918.
Așa că scriu și eu câteva cuvinte nu despre Mica Unire, ci despre Unirea Principatelor, cu care are o mică legătură și Deva.
Alexandru Ioan Cuza este fără îndoială personalitatea cea mai cunoscută legată de actul Unirii Principatelor, chiar dacă Mihail Kogălniceanu a avut un rol-cheie, iar Cuza a fost soluția politică genială a momentului, decisă de boierii partizani ai unirii.
Indiferent cum s-au petrecut lucrurile ulterior, pentru că unirea nu a pus capăt disputelor politice, este cert că a rezistat. Cei doritori pot ușor să afle de ce a fost silit Alexandru Ioan Cuza să plece în exil, precum și rolul lui esențial în punerea bazelor statului român modern, prin reforme de substanță.
Plecând în exil spre Paris, Viena și Wiesbaden, orașele unde a locuit după abdicarea din 1866, Alexandru Ioan Cuza a trecut și prin Deva, unde s-a oprit o noapte în clădirea care pe vremea sa era hotel, iar locul popasului a fost ulterior marcat cu o placă comemorativă.
În organizarea Bibliotecii Județene “Ovid Densușianu” Hunedoara-Deva, a avut loc o ceremonie la care am avut bucuria să particip alături de colegi din cadrul Consiliului Județean Hunedoara, istorici, public, între care s-au numărat mulți copii. Istoricul Liviu Lazăr a prezentat semnificația Unirii Principatelor, iar mai apoi am luat parte la Hora Unirii, în curtea bibliotecii.
A fost un moment încărcat de simboluri, educativ, pentru care felicit colectivul bibliotecii și pe managerul acesteia, Sebastian Bara.
La mulți ani, români!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.