2/3 din lu(mină) este mină! Așa a scris, jucându-se cu cuvintele, artistul plastic Ion Barbu, pe una dintre clădirile fostei exploatări miniere Petrila, încercând să o transforme în Exploatarea Minieră Petrila.
Ei bine, cred că din 4 mai 2022, ne putem gândi serios la transformarea fostei exploatări miniere într-un spațiu multicultural, primul de acest fel din România. Laurențiu Nistor, Președintele Consiliului Județean Hunedoara a semnat actul prin care Ansamblul Istoric Mina Petrila intră în proprietatea Consiliului Județean Hunedoara.
Prețul – 1.500.000 lei, negociat la sânge, cu mult mai mic decât cel cerut de Ministerul Energiei. Laurențiu Nistor a felicitat echipa de negociatori ai CJH, dar îmi revine mie plăcerea de a spune că șeful acestei echipe a fost chiar domnia-sa!
Exploatarea Minieră Petrila datează din 1859, fiind cea mai adâncă mină din Valea Jiului – galeriile coboară la peste 1000 de metri! Prin Programul Național de Redresare și Reziliență, Programul Operațional Tranziție Justă și Programul Operațional Regional 2021-2027, Consiliul Județean Hunedoara intenționează să obțină fonduri pentru proiectul Ansamblul Istoric Mina Petrila. Indiferent cum se va numi în final, este deja cert că aici va lucra o echipă transdisciplinară performantă, în cadrul căreia s-au remarcat deja artistul Ion Barbu, arhitectul Mihai Danciu, arhitecta urbanistă Ilinca Păun-Constantinescu.
Le voi acorda tot sprijinul, pentru că sunt specialiști recunoscuți mult dincolo de granițele României. Dacă Ion Barbu este apreciat excepțional la Iași, cu siguranță așa va fi și la Petrila!
În Germania, Franța și Polonia există deja astfel de ansambluri istorice puse în valoare, iar eu sunt sigur că în România, primul de acest fel va fi la Petrila, Valea Jiului, Județul Hunedoara!






Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.