Martisorul este o sarbatoare traditionala romaneasca foarte veche, care dateaza de peste 8000 ani si care celebreaza inceputul primaverii pe 1 Martie.
Este sarbatoarea primaverii, a prospetimii, a bucuriei si a victoriei binelui impotriva raului.
In vremurile de demult, Martisorul era reprezentat de un snur facut din doua fire: unul rosu si unul alb, impletite asemeni lantului ADN.Rosu simbolizeaza Iubirea si Albul simbolizeaza Divinitatea.
Unii cercetatori considera ca aceasta sarbatoare marcheza reintoarcerea la viata dupa Potopul biblic.
In aceasta zi, barbatii daruiesc femeilor mici obiecte decorative-martisoarele, legate cu un snur alb-rosu, snur care simbolizeaza noroc, bunastare, iubire, puritate. Aceste mici obiecte pot avea forme de animale, flori sau inimioare.
Sarbatoarea este asociata de cele mai multe ori cu cea mai sugestiva floare a primaverii-ghiocelul.
La inceput, martisorul era oferit atat barbatilor cat si femeilor, existand superstitia ca persoana care va purta snurul va fi puternica si sanatoasa in anul care va veni. Sarbatoarea simbolizeaza in acelasi timp si inceputul muncilor agricole.
In unele parti din Moldova si Bucovina, exista obiceiul de a purta in jurul gatului o moneda de aur sau argint, legata cu un snur alb-rosu.
Dupa ce moneda era purtata 12 zile, cu acea moneda se cumpara branza dulce pentru ca fata celui care a purtat moned asa ramana frumoasa si alba tot anul.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.