Prima Zi a recoltei, din Valea Jiului, organizatã pe bani privati

4Produse de sezon, mâncare traditionalã oferitã petrilenilor, must si vin din abundentã, muzicã si joc de calitate… a fost Ziua recoltei, la Petrila, în primã editie, organizatã de PNL Petrila, o mânã de oameni care au fãcut cât o ditai primãriile în alte orase. Pe strada Minei, la orele serii, nu era loc nici cât sã arunci un ac…

Ca sã concurezi cu forta administratiilor locale, în organizarea unei manifestãri publice cum a fost Ziua Recoltei la Petrila, ca entitate privatã trebuie sã ai, pe lângã mult curaj, si o dozã de inconstientã. Primãriile si consiliile locale, care organizeazã manifestãri de genul Zilele orasului, Ziua produselor traditionale, sau Ziua recoltei, au forta care înseamnã un aparat administrativ care este folosit în asemenea scop, relatii cu agenti economici, cu asociatii si institutii

subordonate primãriilor, cu lipsa plãtilor diverselor taxe, ”închirieri” si consumuri cãtre bugetul local, plata salubrizãrii etc.  Atfel se pune problema în cazul unui grup privat… Lucrãtori ai Primãriei s-au si înfiintat pentru a-i taxa pe producãtorii prezenti la Ziua recoltei, pe tarabã/cort, desi altfel a fost întelegerea, adicã ”turcul plãteste”, respectiv organizatorul, presedintele PNL Petrila, Costel Avram.

4-1Pe teritoriul Vãii Jiului, este pentru prima datã când un partid, cu o organizatie destul de fragilã – având în vedere timpul scurt de consolidare dupã ani si ani de diluare prin rãzboaie fratricide – PNL Petrila a demostrat o altfel de gândire în politica localã. ”Întâi trebuie sã investesti, sã faci ceva pentru comunitate, pentru cetãteni, pentru a le demostra cã poti face ceva si de la acest nivel si sã te implici cu adevãrat în viata orasului chiar dacã nu esti la conducerea lui. Este adevãrat cã din aceastã posturã a nostrã, nu este deloc usor. Dar nimic nu este usor în viatã. Sunt bucuros pentru cã am reusit sã aducem foarte multi oameni la Ziua Recoltei, iar manifestarea a iesit foarte bine. Am vãzut încã de dimineatã familii care au venit cu cãruciorul pentru a-si cumpãra legumele si ce aveau nevoie pentru iarnã, pentru cã preturile au fost foarte bune. M-a bucurat acest lucru pentru cã acesta a fost si unul din scopurile noastre, sã venim în sprijinul acestor familii. Cu unii dintre oameni am discutat si mi-au spus cã au venit de dimineatã de teamã ca nu cumva sã creascã preturile mai târziu. Mi-au spus cã asa au pãtit la sãrbãtoarea tinutã luna trecutã de edilii orasului. Le-am dat asigurãri cã nu o sã se întâmple acest lucru. Pentru mine si colegii mei din PNL Petrila care au muncit la organizarea acestei manifestãri, Ziua Recoltei a fost un succes”- a declarat presedintele PNL Petrila si al Asociatiei Rosa Multifora, Costel Avram, organizatori ai evenimetului de sâmbãtã, de la Petrila.

4-2Agitatia a existat încã de la primele ore ale diminetii de sâmbãtã, când petrilenii si-au fãcut aprovizionarea pentru iarnã, pe de o parte, iar pe de alta se pregãteau ceunele cu mâncarea traditionalã a acestor locuri oferitã participantilor, gratuit. În ceunele mari s-a pregãtit ciorbã de oaie, mai precis carne de oaie cu ceva ciorbã, si vestitul pãsat momârlãnesc. La acestea s-a mai adãugat câte ”o gurã” de tuicã, dar nu toatã lumea a prins ”declansatorul de apetit”. Au fost foarte multi cei care au tinut sã guste bucatele, dar si destui oameni sãrmani cãrora li s-a permis sã-si umple plasele pentru a hrãni si pe cei de acasã…

Mircea Ioan Molot, presedintele PNL Hunedoara, s-a aflat la Petrila, unde a zãbovit ore bune, desi avea o sãrbãtoare importantã în familie, si a  avut doar cuvinte de apreciere despre ce a vãzut aici. „Nu am calificativ. Foarte bine este putin spus si i-am felicitat si eu pe organizatori, fiindcã este prima filialã PNL din judetul Hunedoara care organizeazã un asemenea eveniment. Cred cã au de învãtat si ceilalti si chiar le voi transmite în prima sedintã de Birou experienta celor de la Petrila. Cã îsi meritã calificativul, se vede prin prezenta oamenilor aici. Eu m-am plimbat pe la standuri si am vãzut si bucuria producãtorilor cã îsi vând produsele, iar asta-i face ca si anul viitor sã revinã”, este de pãrere Mircea Ioan Molot. Acesta si-a exprimat convingerea cã anul viitor vor veni mai multi producãtori, iar locatia va deveni neîncãpãtoare, pentru cã o astfel de manifestare trebuie neapãrat permanentizatã.

Si pentru cã ne aflãm într-o zonã unde pãstoritul s-a pãstrat din mosi – strãmosi, organizatorii au împãrtit gratuit pãsat si tocanã de oaie, pregãtite chiar acolo, în fata vizitatorilor care au apreciat produsele traditionale si au golit rapid ceaunele.

Pe lângã cumpãrãturi cei care au venit la serbare, au fost invitati si la masã de cãtre liberali. Nu mai putin de 12 oi au fost sacrificate pentru a se pregãti o mâncare pãstoreascã, la ceaun, asa cum se obisnuieste sã se serveascã la nedeile strãmosesti de pe Valea Jiului. Masa de prânz a fost oferitã gratuit de afaceristul Emil Pãrãu care a venit la târg si cu produsele sale traditionale.

4-3A venit si momentul spectacolului, când formatiile de dansatori si cântãreti ai Petrilei – Bujorii Muntelui si Junii Petrilei – au dat un recital de exceptie. Elevul, care a prezentat programul ansamblului Bujorii Muntelui, a încheiat printr-o zicere adresatã publicului, zicere care a emotionat audieta. ”… Noi suntem copiii Petrilei si vã multumim pentru cã existati, pentru cã dacã nu ati fi dumneavoastrã, pãrintii si bunicii nostri, noi nu am fi aici…”

Cornel Todea, de la Câmpul lui Neag si bãnãteanul Adrian Stanca au încins atmosfera, iar pe mãsurã ce se apropia momentul intrãrii în scenã a Sofiei Vicoveanca, strada Minei din Petrila, loc unde s-a desfãsurat evenimentul, a devenit neîncãpãtoare, încât aveai impresia cã nu ai unde sã arunci un ac.

Intrarea artistei pe scenã a fãcut ca publicul s-o aclame frenetic, încât pãrea cã întregul oras vuieste. Sofia Vicoveanca si-a invitat moldoveanul pe scenã – Costel Avram – datoritã cãruia s-a aflat la Petrila. Artista a sesizat cã buchetul de trandafiri albi era învelit în hârtie glasatã de culoare portocalie, drept pentru care l-a taxat pe liberalul sef. Costel Avram s-a scos spunând cã dacã se uitã mai bine are picãtele galbene… Liderul liberalilor din Valea Jiului, Costel Avram, a adresat publicului câteva cuvinte, scurt si de bun simt, ceva despre oameni si fapte si a încheiat cu un salut crestinesc. Apoi scena ”a luat foc” de jocul în opinci si câtecul inegalabil al Sofiei Vicoveanca, iar publicul a jucat si a cântat explodând în aplauze frenetice si ovatii.

Marea artisã a cântecului popular a declarat cã publicul din Valea Jiului are un comporament specific oamenilor de la munte fatã de actul artistic popular. În timp ce oamenii de la ses sunt iuti din fire, huiduiesc si chiar înjurã atunci când nu le place ceva, cei de la munte si din Ardeal în general, sunt mai molcomi în sesul cã aplaudã si apreciazã efortul…

Una peste alta, Ziua Recoltei de la Petrila a fost o zi reusitã, cu oameni veniti din toate localitãtile Vãii Jiului, cu producãtori si comercianti care si-au desfãcut produse de sezon. Cu acestã ocazie au fost aduse în prim plan societãti mici si mijlocii ale Petrilei, dar au venit destui si din alte colturi ale tãrii. Pentru tinuta prezentãrii si calitatea produselor, câtiva dintre acestia au primit din partea organizatorilor diplome de excelentã.

Dacã cetãtenii  vor aprecia cã o organizatie politicã micã, cum este PNL Petrila, a reusit sã organizeze si sã sustinã din banii proprii un eveniment de anvergurã, cu sigurantã tagma politicienilor locali va blama astfel de idei, care ridicã stacheta initiativelor si actiunilor, pentru cã îi obligã la mai mult, altfel vor pierde teren în preferintele oamenilor.

Pentru cã serbarea liberalilor s-a bucurat de succes, loviti de ranchiunã, edilii orasului s-au gândit cum sã o strice. „Primarul Pãducel mi-a dat asigurãri, atunci când am discutat de autorizarea manifestãrii, cã nu va percepe taxe comerciantilor. Chiar si-a dat cuvântul, iar acum s-a vãzut cât valoreazã. Totul a fost în regulã pânã când a vãzut cât de multã lume a venit la Ziua Recoltei. Ca sã strice lucrurile si-a trimis oamenii sã le cearã taxe comerciantilor pentru cã si-au pus tarabele pe domeniul public.

Le-am spus oamenilor cã o sã plãtim noi taxele, sã nu creascã preturile. Iatã cã n-a reusit sã strice sãrbãtoarea. Trist este cã si-a încãlcat cuvântul dar mai ales cã vroia sã-i facã pe petrileni sã piardã, pentru cã oamenii pierdeau”, a mai spus Avram.

Ileana Firtulescu, Maximilian Gânju, Carmen Cosman

Comments are closed.