Am organizat de curând un eveniment cu istorici de seamă ai acestei țări, între care prof.univ.dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române și director al Institutului de Istorie “George Barițiu” din Cluj-Napoca. Mi-am dat seama, o dată în plus, cât de importantă este cunoașterea istoriei.
Pe 6 martie 1923 a fost adoptată prima Constituție democratică a României, după realizarea statului național unitar prin Marea Unire de la 1918.
Conform Constituției din 1923, România este un Stat național unitar și indivizibil!
Această prevedere a rămas în vigoare în toate Constituțiile ulterioare, cu excepția celor comuniste. Constituția din 1952 afirma explicit dependența României față de Uniunea Sovietică, prin formula propagandistică: Republica Populară Română „a luat naștere ca urmare a victoriei istorice a Uniunii Sovietice asupra fascismului german și a eliberării României de către glorioasa Armată Sovietica”.
În Constituția din 1923 se afirma că românii, fără deosebire de originea etnică, de limbă sau de religie, se bucură de libertatea conștiintei, de libertatea învățământului, de libertatea presei, de libertatea întrunirilor, de libertatea de asociație și de toate libertățile și drepturile stabilite prin legi.
Constituția adoptată în 2003, cea după care se guvernează România astăzi, prevede explicit: România este „stat național, suveran, independent, unitar și indivizibil”.
Mă bucur să împărtășesc cu dvs., prietenii mei de pe Facebook, aceste momente istorice importante.
Zi binecuvântată!

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.