O zi mai puțin cunoscută, dar foarte importantă, cred eu – Ziua internațională a femeilor-medic!
Astăzi suntem obișnuiți cu multe femei-medic, ni se pare ceva normal, dar chiar și faptul că nu există un apelativ feminin pentru medic, folosim cel mult doctoriță, ne arată că în trecut doar bărbaților li se permitea să devină medici.
Spre exemplu, în Atena antică, sec. IV î.Hr., o femeie, Agnodiki a observat o rată a mortalității foarte mare în rândul femeilor care urmau să nască, pentru că nu se prezentau la medic (în totalitate barbați) de rușine. Atunci a hotărât să studieze medicina.
Povestea e mai lungă, dar în final, după ce a salvat multe femei, a fost condamnată la moarte pentru că a profesat medicina fiind femeie. În apărarea sa au venit însă foarte multe femei care i-au fost paciente și în final a fost achitată.
În România prima femeie-medic a fost Maria Cuțarida-Crătunescu, doctor în medicină, cu studii la Zurich și la Paris, finalizate în anul 1884. Din cauza prejudecăților vremii, nu a fost primită să lucreze ca medic în Spitalul Brâncoveanu. A reușit totuși să se angajeze ca medic în România, iar în timpul primului război mondial a lucrat ca medic pe front, alături de Regina Maria. Maria Cuțarida-Crătunescu folosea pentru femeile-medic denumirea de “doctorese”.
În lume, prima femeie care a studiat medicina a fost Dorothea Erxleben (115 – 172), în Prusia. Și-a dorit atât de mult să studieze medicina, încât regele Frederic cel Mare i-a aprobat cererea de a studia la Facultatea de medicină.
În lumea noastră modernă, femeile-medic, doctorițele, reprezintă normalitatea și le doresc tuturor viață frumoasă, succes în carieră și la mulți ani!






Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.