Modest, dar extraordinar de documentat și competent – acesta este, în puține cuvinte, prof.dr. Mihai Petre, sau aceasta este impresia pe care mi-a lăsat-o după discuția pe care am avut-o în seara zilei de ieri la Galeria de Arte “Corvin” din municipiul Hunedoara, cu ocazia lansării noului său volum, “Hunedoara acum o sută de ani”.
Printr-o coincidență, momentul lansării mi se pare foarte bine ales – luna decembrie, o lună a bilanțurilor, dar și o lună în care multe dintre proiectele inițiate de primarul Dan Bobouțanu se finalizează și astfel fața Hunedoarei se schimbă, păstrând famecul de acum o sută de ani, dar asortându-l cu o viziune modernă, în perfect acord cu secolul XXI, din care Hunedoara vrea să facă parte!
Prof.dr. Mihai Petre ne invită la o călătorie în timp, redând cititorului ceea ce numește o datorie morală față de oamenii locului.
Domnia-sa aduce la lumină și parcă reînvie viața Hunedoarei și a hunedorenilor între anii 1920-1929. Ne introduce în activitatea primăriei, cercetează relațiile acesteia cu prefectura, cu poliția, cu școala, cu Uzinele de Fier, scoțând la lumină problemele administrative, economice și edilitare ale orașului. Suntem martorii unor evenimente memorabile în viața Hunedoarei cum ar fi vizita regelui Ferdinand și, mai târziu, a generalului Berthelot, toate privite prin prisma autorităților din acea vreme.
Le-aș spune nu doar hunedorenilor, ci și tuturor locuitorilor județului Hunedoara că volumul prof.dr. Mihai Petre este un cadou numai bun de pus sub brad. O seară liniștită de decembrie, un pahar de vin bun și o privire nostalgică spre trecut, din prezent, cu gândul la viitor, citindu-i cartea – ce poate fi mai frumos?
Excelentă organizarea lansării de carte, apreciez o dată în plus activitatea colectivului Bibliotecii Județene “Ovid Densușianu” Hunedoara-Deva și a managerului Sebastian Bara.
Felicitări, stimate domn Mihai Petre, multă sănătate și sărbători fericite!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.