Casa mea este acum Valea Jiului și am învățat să-i respect pe mineri și să o cinstesc pe Sfânta Varvara, ocrotitoarea lor!
Sfânta Varvara (273 d.Hr., Nicomedia, Bithynia et Pontus, Roma Antică – 306 d.Hr., Nicomedia, Roma Antică) este o fecioară martiră creștină.
Ea se numără printre așa-numiții „Paisprezece ajutători” invocați cu precădere în Evul Mediu drept protectori în caz de pericol. Este considerată drept patroana minerilor, geologilor, arhitecților, artileriștilor, prizonierilor.
Varvara a trăit în secolul al III-lea în Nicomedia. Datorită frumuseții ei neobișnuite, ea a fost ferecată de tatăl ei, Dioscorus, într-un turn.
În captivitate, se convertește la creștinism. Ca urmare a convertirii, tânăra dispune ca sălii de baie din turn să i se adauge o a treia fereastră, semn al venerării. Tatăl își condamnă fiica de îndată ce află acest motiv. Aceasta reușește să fugă și este în mod miraculos ascunsă în interiorul unei stânci. Trădată de un păstor, va fi întemnițată, bătută cu nuiele și arsă de făclii. Însuși tatăl ei îi va pune capăt zilelor, prin decapitare. Ca pedeapsă divină, Dioscorus este ucis de un trăsnet.
Multă sănătate ortacilor, sub oblăduirea Sfintei Varvara!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.