De curând l-am comemorat pe Crișan, unul dintre cei trei conducători ai răscoalei care a fost declanșată pe 2 noiembrie 1784, la Curechiu, în județul Hunedoara. Țăranii conduși de Horea, Cloșca și Crișan au hotărât, între altele, ca “nobili să nu mai fie, ci fiecare dacă va putea găsi o slujbă să trăiască din aceea. Nobilii stăpâni pe moșii să părăsească odată pentru totdeauna moșiile nemeșești. Și ei să plătească dare ca poporul de rând.”
Ce a urmat, se știe – o răscoală care s-a extins rapid, cu multe episoade violente, determinate de prea mulți ani de subjugare totală și de nedreptăți pe care românii le-au suferit timp de sute de ani. În 1773, în timpul primei sale vizite în Transilvania, viitorul împărat austriac Iosif al II-lea a adunat nu m ai puțin de 19.000 de petiții de nemulțumire de la iobagii români, cărora nobilii maghiari nu le respectau nici măcar puținele drepturi acordate de împărăteasa Maria Tereza.
Flăcările răscoalei au cuprins aproape toată Transilvania și au produs panică în rândul guvernului imperial de la Viena. Ca urmare a unui șir de trădări, capii răscoalei au fost până la urmă prinși și condamnați la cele mai grele pedepse din codul terezian, ca să-i îngrozească pe iobagi. Răscoala a fost înăbușită, dar nu a rămas fără urmări care au îmbunătățit viața iobagilor. Astfel, moților li s-a acordat libertatea pășunatului, scutirea de cărăușie, desființarea servituții personale și a legării de glie (august 1785), căsătorii fără consimțământul nobilului și dreptul la învățătură.
Răscoala a avut un larg ecou în străinătate. Din Austria până în Portugalia, din Germania până în Italia s-au publicat broșuri, calendare, articole de presă, rapoarte diplomatice, gravuri privind liderii răscoalei. Unii oameni de cultură și filosofi au apărat și explicat acțiunea țăranilor.
Astăzi deci, pe 2 noiembrie, un gând îndreptat celor cărora le datorăm parcurgerea unei părți din drumul nostru spre libertate – Horea, Cloșca, Crișan și nenumăraților iobagi care le-au fost credincioși.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.