Ediția din acest an a festivalului „Opera Nights” a fost una pe cât de inedită pe atât de strălucitoare. Organizatorii și artiștii au reușit să ducă opera în locuri în care, cel mai probabil, nimeni nu și-ar fi putut imagina că spectacole de asemenea anvergură se pot juca cu atâta succes. Este exemplul Exploatării Miniere Petrila.
În plus, a fost pentru prima dată când evenimentul s-a organizat în cinci localități din județ. Au fost seri magice, iar publicul iubitor al acestui gen muzical a putut asista la punerea în scenă a unor capodopere ale culturii.
Număr impresionant de spectatori
Un număr impresionant de persoane, aproximativ 3.000, a luat parte la spectacole. Surpriza a venit de la Orăștie, unde „La Traviata”, de Giuseppe Verdi, s-a jucat cu peste 1.200 de spectatori. Opera Nights a ajuns în acest an și la Brad, unde „Bărbierul din Sevilla” a ținut publicul lipit de scaune, deși fulgerele începuseră să brăzdeze cerul anunțând furtună.
Impresionantă a fost seara de operă și la Castelul Corvinilor, unde sute de persoane au vibrat la unison cu „Rigoletto”. Iar „Trubadurul” a încheiat fascinant, la Deva, seria celor cinci nopți magice în Hunedoara. După gongul final, spectatorii au putut admira un impresionant foc de artificii.
„Nu aș vrea să nedreptățesc niciuna din localitățile în care au avut loc spectacolele, au fost particularități la fiecare și am avut câteva surprize extraordinar de plăcute. Aici aș menționa numărul imens de persoane care au luat parte la spectacolul de la Orăștie, peste 1.200, dar și reacția publicului la Exploatarea Minieră, actualmente Culturală am putea să-i spunem, Petrila”, a declarat, pentru GO Hunedoara, managerul cultural al Festivalului „Opera Nights”, Sandu Gruian.
Artiștii nu au cabine de probă, ori săli de machiaj, iar orchestra a fost impecabilă cinci seri la rând
Eforturile pentru organizarea și susținerea unui festival de asemenea anvergură sunt uriașe. Și, de cele mai multe ori, trec neobservate. Artiștii nu au cabine de probă, ori săli de machiaj, pentru a se pregăti înainte de spectacole. În ce privește orchestra, membrii acesteia au depus un efort imens, susținând „ca la carte” cinci spectacole consecutive, fiecare de câte două ore și jumătate, trei ore, pe o vreme caniculară.
„Putem spune că festivalul «Opera Nights 2023» a devenit un festival itinerant, care necesită o adaptare permanentă. Sunt foarte multe aspecte care, dincolo de ce vede publicul, înseamnă foarte multă muncă, dar și elemente de ultim moment care te determină să găsești soluții extrem de rapid.
Acestă formulă este una spectaculoasă, care, însă, și solicită foarte mult, atât artiștii, dar mai ales orchestra, care ține cinci seri de concerte consecutiv. Și să nu uităm că, cu excepția «Carminei Burana», care durează o oră și jumătate, celelalte opere durează între două ore și jumătate și trei ore. Ceea ce înseamnă un efort imens din partea orchestrei, pe o temperatură destul de ridicată, în locuri, totuși, în care trebuie să te adaptezi.
Nu e tot una să cânți într-o sală de spectacole și să susții un concert la Mina Petrila. Este mare lucru ca artiștii, odată ajunși, să se poată adapta. Pentru că nu au la dispoziție cabine de probă, ori săli de machiaj. De aceea, colaborarea noastră cu Teatrul Național de Operă și Balet din Constanța este impecabilă”, a precizat managerul cultural al Festivalului „Opera Nights”, Sandu Gruian.
Operele alese cu grijă, pentru a se potrivi cu fiecare locație
Un alt detaliu demn de remarcat este că operele alese s-au potrivit ca o mănușă cu cele cinci locații din județ în care s-au organizat spectacolele.
„În momentul în care concepi un asemenea festival, trebuie să te gândești ce titluri introduci, contează foarte mult. Spre exemplu, Traviata vinde foarte bine. La acest spectacol vin oriunde, oricând, oricâți. În acest an, am am avut capodoperele lui Verdi, care atrag și se fredonează. Ne gândim deja ce vom alege pentru ediția de anul viitor. Sperăm, însă, ca edițiile ce vor urma să aibă un succes cel puțin la fel de răsunător”, a mai menționat Sandu Gruian.
Eveniment unic în țară, cu acces gratuit pentru public
Evenimentul, unic în țară, este organizat de Consiliul Județean Hunedoara, cu sprijinul instituțiilor culturale din subordine. Totodată, accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile.
„Mă bucur că ediția din acest an a fost una dintre cele mai reușite, dacă nu cea mai reușită. Dar asta nu înseamnă că celelalte au fost slabe, ci doar că aceasta a fost vârful, a întrecut orice așteptări. Totodată, mă bucur că ideea președintelui Laurențiu Nistor, de mai adăuga câteva locații pentru desfășurarea evenimentului, a fost votată în unanimitate de către consilierii județeni. Astfel, festivalul a ajuns în acest an în cinci locații din județ, reușind să cuprindă aproape întreg județul.
Doresc să felicit Teatrul Național de Operă și Balet «Oleg Danovski» din Constanța, orchestra, soliștii, care au venit și de la opera din București, pentru întreg efortul depus și pentru modul impecabil în care au săvârșit actul artistic. Iar publicul meloman a avut ce vedea în cele cinci zile de spectacole.
Mă bucură faptul că am reușit să facem ceva aparte la Mina Petrila, unde nimeni nu-și imagina că se poate susține un spectacol de operă. Într-un loc în care, mai ieri, se extrăgea cărbune. În același timp, mă bucură faptul că publicul meloman din județ a ascultat cu drag operele prezentate și am rămas impresionat de modul cum s-a prezentat la aceste spectacole. Mulțumesc, Orăștie, Brad, Hunedoara, Petrila și Deva!
În ce privește gratuitatea pentru public, o vom menține și la ediția ce va urma. Ediție care va veni cu multe surprize pentru cei publicul hunedorean”, a declarat pentru GO Hunedoara, administratorul public al CJ Hunedoara, Costel Avram.
S-a tras cortina peste ediția 2023 a „Opera Nights”. O ediție cu totul aparte, în care publicul, artiștii și organizatorii au făcut ca magia să existe.
gohunedoara.com
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.