Artizanul integrării României în NATO ȘI UE dovedește o remarcabilă înțelegere a lumii contemporane!
A fost o revelație să particip la conferința „Actualitatea lui Titulescu”, organizată ieri la Deva de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, și în parteneriat cu Fundația Europeană Titulescu.
Desigur, cu talent oratoric și cunoștințe solide, Adrian Năstase a prezentat într-o manieră atrăgătoare personalitatea lui Nicolae Titulescu, o figură politică remarcabilă a României în perioada interbelică, dar ale cărui premoniții se aplică epocii actuale. Adrian Năstase a accentuat asupra pledoariilor făcute de Titulescu, pe parcursul întregii sale activități diplomatice, pentru respectarea tratatelor, văzută ca garanție a prezervării păcii. Trimiterea spre cauzele războiului din Ucraina au fost evidente.
Titulescu s-a numărat între semnatarii Tratatului de la Trianon, pus astăzi din nou în discuție de politicieni din Ungaria, cu scopuri revizioniste.
Într-un alt context, Adrian Năstase a vorbit despre începutul anilor 2000, când a făcut totul pentru ca România să fie primită în NATO și ulterior în Uniunea Europeană (în timpul mandatului său au fost încheiate negocierile de aderare), ca garanție de securitate și din considerente economice clare.
Pe de altă parte, Adrian Năstase pledează pentru păstrarea unei specificități naționale și pentru flexibilitate diplomatică a României. Iată un exemplu – citez din memorie: România nu se poate comporta cu China cum se comportă Statele Unite. SUA și China sunt simultan adversari și parteneri într-o lume globală, dar România ar trebui să aibă alte tipuri de abordare diplomatică, chiar din interiorul NATO și UE.
Pentru toți cei care au asistat la conferință, a fost un câștig!
M-am bucurat și să văd cum fostul premier Adrian Năstase și Președintele Consiliului Județean Hunedoara și-au strâns mâna, în semn de prețuire a colaborării pe care au avut-o!
Astăzi conferința cu aceeași temă va fi susținută la Sala de conferințe a Bibliotecii Universității din Petroșani.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.