- Castelul Nopcsa a fost restaurat, după două decenii în care a fost lăsat în ruină.
În ultimii trei ani constructorii au refăcut interioarele clădirii de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, au restaurat fațadele și acoperișul, i-au înlocuit tâmplăria și instalațiile degradate, iar în următoarele săptămâni vor finaliza amenajarea curții monumentului istoric din satul Săcel, aflat la circa 10 kilometri de Hațeg.
Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara, a declarat că monumentul istoric va reintra în circuitul turistic din această vară după recepția lucrărilor.
Castelul va avea spații muzeale dedicate fostului său proprietar, Franz Nopcsa, și spații cu alte utilități. Vrem ca în curte să amenajăm o grădină de trandafiri, spune Costel Avram, administratorul public din cadrul Consiliului Județean Hunedoara, instituția care a derulat lucrările de restaurare a monumentului istoric.
În trecut, castelul aflat la poalele Retezatului a aparținut familiei Nopcsa, una dintre cele mai bogate din Transilvania secolelor trecute. Era considerată una dintre cele mai luxoase clădiri din Țara Hațegului, împânzită de moșiile fastuoase ale familiilor nobiliare cu origini în Evul Mediu.
Istoria uneia dintre cele mai influente familii din Transilvania s-a încheiat tragic, odată cu sinuciderea dramatică a celui mai faimos reprezentant al acesteia, Franz Nopcsa,omul de ştiinţă care a descoperit rămăşiţele dinozaurilor pitici din Ţara Haţegului.
Ultimul mare baron al familiei Nopcsa a trăit cât pentru întreaga dinastie: tinereţea şi-a dedicat-o paleontologiei, s-a aventurat într-o regiune a Albaniei locuită de triburi, apoi a devenit spion pentru armata austro-ungară, ca în final să se întoarcă la pasiunea pentru fosile şi să îşi sfârşească viaţa într-un mod dramatic.
Ultimele clipe din viaţa baronului s-au consumat într-un hotel din Viena, în care acesta şi prietenul său Bajazid, care îi fusese partener pentru aproape trei decenii, au fost găsiţi morţi. Pe 25 aprilie 1933, trupul lui Nopcsa a fost descoperit în reşedinţa din Singerstrasse. Un bileţel scris de mâna lui Nopcsa evidenţia tragedia celor doi bărbaţi şi motivele gestului fatal: Nopcsa otrăvise ceaiul de dimineaţă al lui Bajazid cu praf de dormit şi apoi îl împuşcase; după aceea, savantul şi-a pus pistolul la cap şi s-a împuşcat.
„Motivul sinuciderii mele este sistemul meu nervos, care se află la capăt. Motivul pentru care l-am ucis pe bunul prieten şi secretar al meu, domnul Bajazid Elmas Doda, în timpul somnului lui, fără ca el să aibă vreo bănuială a ceea ce se va întâmpla, a fost acela că nu am vrut să îl las în urmă bolnav, în mizerie şi sărăcie, pentru că ar fi suferit mult“. Baronul Nopcea a murit la vârsta de 56 de ani, iar trupul său a fost incinerat.
Castelul din satul Săcel, aflat la șapte kilometri de Hațeg, a fost folosit în primii ani după Al Doilea Război Mondial ca tabără școlară și de preșcolari.
Apoi, destinația sa a fost schimbată în școală și internat pentru copii cu nevoi speciale. În 1990, aici erau găzduiți peste 250 de copii neajutoraţi, aproape izolaţi de societate. Școala ajutătoare a fost închisă definitiv la începutul anilor 2000, iar clădirea istorică a fost lăsată pentru mai mulți ani în ruină. Din 2019, castelul din țara Hațegului se află în șantier, iar lucrările de restaurare a monumentului se apropie de final.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.