COMUNICAT DE PRESĂ
USR – populism rudimentar, scăldat în apa meteorică
Periodic, spațiul public este intoxicat cu informații și provocări prin care se încearcă creionarea unei realități profund eronate în ceea ce privește „apa meteorică” sau „apa de ploaie” – cum este cunoscută în limbaj comun.
De această dată, propaganda USR, prin postări sponsorizate pe rețelele de socializare, a lansat un așa-zis demers prin care se cere „eliminarea taxei pe apa de ploaie din facturile hunedorenilor”. Înainte de a demonta pas cu pas motivațiile lipsite de logică, bun simț și fundament legislativ ale propagandei plătită de USR, se cuvine să facem câteva clarificări:

Apele meteorice (sau pluviale) provin din precipitațiile atmosferice și ajung în rețeaua de canalizare publică urmând același proces de tratare ca și în cazul apelor uzate menajere.
Aceste operațiuni presupun costuri. Conform art. 3 lit. a) din Legea nr. 241/2006, serviciul de alimentare cu apă şi de canalizare este definit după cum urmează: „totalitatea activităţilor de utilitate publică şi de interes economic şi social general efectuate în scopul captării, tratării, transportului, înmagazinării şi distribuirii apei potabile sau industriale tuturor utilizatorilor de pe teritoriul unei localităţi, respectiv pentru colectarea, transportul, epurarea şi evacuarea apelor uzate, a apelor meteorice şi a apelor de suprafaţă provenite din intravilanul acesteia”.

Potrivit alin. (9) al art. 31 din Legea 241/2006, „contractul (încheiat cu operatorul) va cuprinde şi clauze referitoare la modalitatea de determinare şi plată a cantităţilor de ape uzate şi meteorice, după caz.”
În aria de operare a SC ApaProd SA Deva, cantitatea de apă meteorică taxată este stabilită în baza unei formule, conform normativelor în vigoare. În această formulă se ține cont de suprafața declarată de utilizator, cantitatea comunicată de Administrația Națională de Meteorologie și coeficientul de scurgere (în funcție de natura suprafeței).
Spre exemplificare, dacă într-o lună cad precipitații în cantitate de 100 litri/mp, taxarea se va face în funcție de amprenta la sol a imobilului și natura suprafeței (beton, asfalt, dale, zonă verde). În niciun caz nu se facturează întreaga cantitate de apă căzută.
Desigur, aceste lucruri sunt cunoscute de utilizatorii serviciului de canalizare din aria de operare a SC ApaProd SA Deva (persoane fizice și juridice) care au încheiat contracte prin care specifică toate aceste date printr-o declarație de propria răspundere.






Conducerea Consiliului Județean Hunedoara și a companiei SC ApaProd SA Deva nu se opune eliminării taxei pe apa de ploaie, dar acest lucru se poate face doar prin Lege. Context în care le sugerăm respectuos activiștilor USR, unii ajunși chiar în funcții călduțe în Parlament, să inițieze demersurile necesare pentru modificarea legii în acest sens.

Biroul de presă al Consiliului Județean Hunedoara

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.