Sunt sigur că dacă am fi întrebați ce bătălie a lui Ștefan cel Mare ne amintim de prin cărțile de istorie, prima care ne-ar veni în minte ar fi cea de la Podul Înalt, lângă Vaslui.
Probabil că este, alături de victoria lui Mihai Viteazul de la Călugăreni, unul dintre momentele pe care le ținem minte de când învățam istoria în clasele primare!
Ei bine, bătălia de la Podul Înalt a avut loc pe 10 ianuarie 1475!
După o serie de campanii militare începute în 1473 în Țara Românească și sudul Moldovei, turcii au înscăunat în Muntenia un domnitor credincios lor, apoi și-au continuat înaintarea spre Moldova.
Înaintea bătăliei din 1475, turcii, conduși de Suleiman-Pașa, aveau, conform cronicarului polonez Dlugosz, o armată de peste 100.000 de oameni, căreia Ștefan cel Mare i-a opus un număr de aproape 50.000 de oșteni.
În pofida diferenței mari de forțe, turcii au suferit o înfrângere zdrobitoare, pierzând (după spusele unor cronicari) aproape toată armata. Este considerată una dintre cele mai mari înfrângeri din istoria islamului în fața unei armate creștine, Ștefan cel Mare fiind numit eroul creștinătății.
Între portretele pe care le am în birou, cel al lui Ștefan cel Mare se află la loc de cinste!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.