În mulțimea de zile de sărbătoare din decembrie, ar putea trece neobservată una foarte laică, dar pe care eu o consider foarte importantă – Ziua Constituției României!
Legea supremă în stat, adoptată în 1991, urmează constituțiilor democratice din 1866 și 1923, cele care garantau libertăți cetățenești românilor. Constituția comunistă a introdus atât de multe restricții sau paragrafe interpretabile, încât numai democratică nu se putea numi. Spre exemplu, iată cum suna Art. 3. – În Republica Socialistă România forța politică conducătoare a întregii societăți este Partidul Comunist Român. Cu asta am spus totul…
Elaborarea, dezbaterea şi adoptarea noii Constituţii a României, în 1991, au durat un an şi jumătate. După patru ani de la adoptarea Constituţiei României, la 13 noiembrie 1995, deputaţii au adoptat, în cadrul şedinţei Camerei Deputaţilor, propunerea legislativă privind proclamarea ”Zilei Constituţiei României” pentru data de 8 decembrie. Plenul Senatului a aprobat, la 5 decembrie 1995, iniţiativa legislativă a Camerei privind proclamarea ”Zilei Constituţiei României”.
Constituţia adoptată în 1991 a fost modificată şi completată prin Legea de revizuire a Constituţiei României nr. 429/2003. Aceasta a fost aprobată prin referendumul naţional din 18-19 octombrie 2003 şi a intrat în vigoare la data de 29 octombrie 2003.
Criticată, apreciată, perfectibilă, Constituția ne garantează drepturile și libertatea!
Să o respectăm!
La mulți ani România, stat democratic!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.