Despre Imola Martonossy v-am mai povestit, dar am avut recent ocazia să stau mai mult de vorbă cu ea și mi se pare potrivit ca astăzi, de 1 Decembrie, să aflați o poveste emoționantă venită din partea unei familii de etnie maghiară, dedicată trup și suflet României, care și-a legat definitiv destinele de România.
Tatăl ei a început să studieze ingineria la Budapesta, dar a rămas fără bani și s-a întors în Valea Jiului, la Petrila, unde a început să lucreze ca electrician.
În anul 1943, în timpul războiului, a început construcția puțului Centru al minei Petrila, România fiind atunci aliată cu Germania nazistă. Puțul a fost terminat abia în 1945, când situația politică era cu totul alta. Noii conducători nu aveau încredere în instalațiile făcute după model german, mai moderne și mai eficiente, instalații la care lucrase și electricianul Martonossy.
Pentru a demonstra că totul este în bună stare, electricianul și-a luat soția și fetița, pe Imola, pe atunci în vârstă de 6 ani, și a coborât cu ele în subteran folosind lifturile noi ale puțului Centru.
Imola a devenit astfel, foarte probabil, cel mai tânăr om care a coborât într-un subteran de mină și cu siguranță prima fetiță. Imola păstrează și astăzi carnețelul în care mama ei a notat momentul…
Ulterior, Imola a studiat la Petroșani și a lucrat la laboratorul Exploatării Miniere Petrila, care în fotografii se vede chiar în spatele ei.
I-am promis că acest laborator va fi cel puțin parțial reamenajat în contextul Exploatării Culturale Petrila, iar povestea ei, a Imolei, își va găsi cu siguranță locul între poveștile minei Petrila, ale Văii Jiului și ale județului Hunedoara.
La mulți ani frumoși, Imola Martonossy!
La mulți ani tuturor celor din Valea Jiului, tuturor hunedorenilor, tuturor celor care simt românește!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.