În fiecare an, pe 8 septembrie, sărbătorim Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică.
Sfânta Maria Mică este prima sărbătoare din cursul anului bisericesc, început de la 1 septembrie. Este cea mai mare sărbătoare a toamnei și se sărbătorește în fiecare an pe data de 8 septembrie. Sfânta Maria Mică se sărbătorește atât în biserica ortodoxă, cât și în cea catolică.
Istoric, Nașterea Sfintei Fecioare este datată între anii 19 și 22 î. Hr.
În tradiţia creştină, Drepţii Ioachim şi Ana, părinții Fecioarei Maria, deși înaintați în vârstă, şi-au dorit nespus de mult un copil. Cum încercările de o viaţă nu au dat roade, rugăciunile au rămas unica lor şansă. Dumnezeu le-a ascultat rugile fierbinţi, dăruindu-le un odor cu chemare dumnezeiască, cu o menire sfântă pe pământ. Aşa a venit pe lume fiica Părintelui Ceresc, Mama Fiului şi mireasa Duhului Sfânt, Împărăteasa tuturor Sfinţilor, sprijinitoarea păcătoşilor, atotputernica ajutătoare şi rugătoare pentru toţi oamenii, Maica îndumnezeirii şi mântuirii, mai cinstită decât Heruvimii şi mai mărită decât serafimii, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, care ne miluieşte pe noi.
Le transmit la mulți ani cu sănătate tuturor celor născuți de Sfânta Maria Mică, Maria, Marian, Mărioara sau Măriuca!
Între imaginile postate, am inclus și o frescă existentă în biserica cu hramul “Adormirea Maicii Domnului” din satul Strei, în apropiere de Călan, frescă ce reprezintă, între alte personaje, pe Maica Domnului cu Pruncul, chiar în centrul imaginii.
Biserica datează din secolul al XIV-lea, iar clădirea și pictura interioară sunt deosebit de valoroase. Dacă pașii vă poartă prin satul Strei, vizitați neapărat această frumoasă biserică!
Stefan Adrian Jurca, Daniel Preda şi alţi 87
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.