Sfântul 𝗜𝗲𝗿𝗮𝗿𝗵 𝗩𝗮𝗿𝗹𝗮𝗮𝗺 s-a născut în jurul anului 1590 într-o familie de răzeşi din ţinutul Neamţului. Cu multă osârdie, cuviosul Varlaam s-a adâncit în tainele cărţilor, traducând „Scara” Sfântului Ioan Scărarul, în anul 1618. Apoi, pentru strădaniile şi virtuţile sale a fost ridicat la treapta de arhimandrit. În anul 1632 arhimandritul Varlaam a fost chemat să păstorească Mitropolia Moldovei.
Vrednicul Mitropolit Varlaam al Moldovei era preţuit atât în ţară, cât şi în afara ei, încât el s-a numărat, în anul 1639, printre cei trei candidaţi propuşi pentru ocuparea tronului de patriarh ecumenic al Constantinopolului. În timpul păstoririi sale a fost zidită biserica Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi, ctitoria cea mai de seamă a domnitorului Vasile Lupu.
Sfântul 𝗜𝗲𝗿𝗮𝗿𝗵 𝗜𝗼𝗮𝗻 s-a născut în Ţara de Jos a Moldovei, în ţinutul Vrancei, din neam de răzeşi. Din tinereţe a dorit viaţa călugărească şi a plecat la Mănăstirea Râşca, unde a fost călugărit de egumenul Agafton, în jurul anului 1630.
În anul 1641, în Cetatea Neamțului a fost ridicată o mănăstire unde Ioan numit „de la Râşca”, a fost adus de la Mănăstirea Secu, fiind călugăr smerit, mare rugător şi postitor. În anul 1667, Ioan este ales, hirotonit şi înscăunat episcop al Huşilor, Episcopie ce purta grijă de credincioşii din Ţara de Jos a Moldovei, de pe ambele maluri ale Prutului. Din anul 1674 şi până la fericita sa mutare la Domnul în anul 1685, Ioan a păstorit Episcopia Romanului.
Iată, pe scurt viețile a doi sfinți născuți pe meleagurile Moldovei, pe care mă bucur să-i cinstesc astăzi, alături de Sfântul 𝗜𝗲𝗿𝗮𝗿𝗵 𝗔𝗹𝗲𝘅𝗮𝗻𝗱𝗿𝘂, Patriarhul Constantinopolului, al cărui nume îl poartă cu cinste fiul meu.
La mulți ani, Alexandru, fie ca numele pe care îl porți să-ți lumineze calea în această lume!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.