Tărâm binecuvântat de Dumnezeu cu o zestre naturală neprețuită, Ținutul Pădurenilor păstrează amintirea vocii și personalității marelui doinitor al Ardealului, cel care a făcut cunoscute întregii lumi portul și tradițiile acestor meleaguri.
L-am comemorat așa cum se cuvine, la biserica din sat, unde, cu mulți ani în urmă, Drăgan Muntean primea Taina Botezului. Apoi, la Casa Memorială care îi poartă numele, ne-am adunat, toți cei care l-am prețuit și îi prețuim amintirea, pentru omagiul cuvenit.
M-am bucurat că-l revăd pe Rusalin Ișfănoni, neobositul susținător al promovării comorilor din Ținutul Pădurenilor, fie că e vorba de cântec, port tradițional sau vers duios. Cu și mai mare bucurie, l-am reîntâlnit pe Ioan Bocșa, marele nostru interpret, prieten al județului Hunedoara, un om de cultură care poartă o dragoste aleasă Ținutului Pădurenilor.
Ioan Bocșa a realizat un volum valoros de cercetări, „Muzică vocală tradițională din Ținutul Pădurenilor”, proiectul fiind susținut de Consiliul Județean Hunedoara. Îl felicit pentru tenacitatea cu care s-a ostenit pentru salvarea acestui valoros patrimoniu imaterial.
A urmat, apoi, cântecul – cel care i-a adunat an de an pe pădureni, pe Dealul Cornetului, la sărbătoarea inițiată de Drăgan Muntean. Și în acest an, marele interpret, de acolo de Sus din Ceruri, ne-a adunat pe toți laolaltă, pentru a ne bucura împreună prin cântec, joc și voie bună.
Esența acestui eveniment de referință pentru județul Hunedoara este dată de bună înțelegere și unitate, respect față de valorile națiunii noastre și față de patrimoniul primit moștenire!
Îi felicit pe toți cei implicați în organizarea Festivalului Pădurenilor!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.