Orice s-ar spune, mulți români îți amintesc încă, cu aprobare sau cu dezaprobare, cu sentimente amestecate, de ziua de 23 august, până în 1989 sărbătoare națională a României.
Am fost curios, la acest sfârșit de august, să aflu ce semnificații are această zi pentru noi.
Nu știam că tot pe 23 august, dar 1939, a fost semnat Pactul Ribbentrop-Molotov, un act trist pentru România. Cei doi semnatari au acționat de fapt în numele lui Stalin și Hitler. Scopul declarat al acestui pact era, din punctul de vedere oficial al Germaniei, ca cel de-al Treilea Reich să-și asigure flancul estic în perspectiva iminentei invadări a Poloniei, petrecută, de altfel, cu o săptămână mai târziu, la 1 septembrie 1939. Pe de altă parte, Uniunea Sovietică voia să câștige timp, să prevină temporar o invazie germană, întrucât Armata Roșie avea prea puțini ofițeri superiori, după executarea multora dintre ei din ordinul lui Stalin
În iunie 1940, la o săptămână după capitularea Franței, Uniunea Sovietică a transmis României două ultimatumuri prin care cerea evacuarea imediată și necondiționată a Basarabiei și a Bucovinei de Nord. Somația sovietică se baza pe anexa secretă a pactului. Guvernul român, pe fundalul conjuncturii internaționale nefavorabile intereselor României, a cedat presiunilor sovietice și germane.
Succesul Moscovei a determinat Budapesta să reclame revizuirea granițelor cu România în Transilvania. Puterile Axei au sugerat părților implicate să-și rezolve problemele prin negociere directă sau „arbitraj” mijlocit de dictatorii Hitler și Mussolini. Tot în 1940, tot în august, dar pe 30, România a cedat Ungariei horthyste nord-vestul Transilvaniei.
La 23 august 1944, România a decis că a rămâne alături de Germania nazistă în război ar fi o catastrofă, în condițiile în care mareșalul Antonescu își reafirmase sprijinul față de Hitler. Prin proclamația către țară, Regele Mihai a decis încetarea alianței cu puterile Axei, iar armata română a continuat să lupte alături de armata sovietică. Cu toate acestea, în final i-a fost refuzat statutul de țară beligerantă, fiind învinsă de război și revendicată în sfera de influență a Uniunii Sovietice, cu tot ce a urmat.
În prezent, ziua de 23 august este Ziua comemorării victimelor fascismului și comunismului.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.