La jumătatea lui august, Adormirea Maicii Domnului este prăznuită de creștinii din toată lumea, mai puțin cei de rit vechi. Sfânta Maria Mare, sau trecerea la viața veșnică a Născătoarei de Dumnezeu.
Potrivit tradiției bisericești, Maica Domnului a mai trăit 11 ani după înălțarea Mântuitorului. Maica Domnului a fost înștiințată de îngerul Gavriil de mutarea ei din această viață: “Acestea zice Fiul tău: Vremea este a muta pe maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primește cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viața cea nemuritoare”. Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria. Mărturii despre existenţa acestei sărbători avem începând din secolul al V-lea, când cultul Maicii Domnului începe să se dezvolte foarte mult, mai ales după Sinodul IV Ecumenic, care a hotărât că Maica Domnului este Născătoare de Dumnezeu. Generalizarea Praznicului Adormirii Maicii Domnului în Răsărit s-ar datora împăratului bizantin Mauriciu (528-603), care a rezidit Biserica Maicii Domnului din Ghetsimani şi care a fixat definitiv data sărbătoririi la 15 august. În Apus, sărbătoarea a fost generalizată mai târziu, de către Papa Teodor I (642-649), care era originar din Ierusalim şi care a impus data de 15 august pentru sărbătorirea Adormirii Maicii Preacurate, ca în Răsărit.
Ridicarea Mariei la ceruri este, astfel, un motiv de bucurie și nu de tristețe. Creștinii pot transmite urări de sănătate celor care se numesc Maria, Marian, cu toate diminutivele.
În ceea ce mă privește, nu mă pot opri să nu mă gâmdesc la mama mea, aflată, sunt sigur, alături de îngeri, de unde mă veghează, îndrumându-mă mereu cu drag.
Tututor celor care se numesc Maria, Marian, tuturor femeilor care au devenit mame, le doresc din suflet sănătate și le transmit toate gândurile mele bune!
Zi binecuvântată!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.