Ieri, sâmbătă, 2 iulie 2022, a fost pentru mine o zi emoționantă!
Am făcut primii pași pe Via Transilvanica, pe cîțiva metri din cei “141 de km de Via Transilvanica finalizați în acest județ, un județ cu peisaje naturale unice, sate autentice cu oameni buni, foste cetăți dacice și legende care învăluie locurile în mister”. Între ghilimele este exact descrierea de pe site viatransilvanica.ro!
Așa începe Terra Dacica!
Așa se numește tronsonul inaugurat ieri de Tășuleasa Social, ONG-ul părinte al Via Transilvanica.
Am fost alături de Ministrul Apărării, Vasile Dâncu, de Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, oameni care sprijină conceptul de Via Transilvanica, dar și alături de oameni-simbol ai traseului: Principele Nicolae al României, frații Ușeriu, Alin și Tibi, artistul plastic Ion Barbu, parapantistul Toma Coconea, oameni implicați în proiect, oameni interesanți, în a cără companie este o plăcere să fi!
În județul Hunedoara există două tronsoane:
1. Terra Dacica – Terra Daco Romana descrie ținutul în care sunt concentrate repere ale istoriei dacilor și romanilor (Obiective turistice: Sarmisegetusa Regia, Ulpia Traiana Sarmisegetusa, Biserica Densuș, Cetatea Costești, Hațeg). Cuprins între Orăștie și Ulpia Traiana Sarmizegetusa traseul are aproximativ 98 kilometri.
2. Valea Mureșului este un loc plin de istorie și fapte de vitejie. Traseul propus acoperă zona Blaj – Orăștie, trecând prin Alba Iulia, locul Marii Uniri. Este un traseu de aproximativ 122 kilometri.
Alin Ușeriu, fondatorul Tășuleasa Social, și-a imaginat o plimbare printr-o Românie rurală și nevăzută, un traseu pe care să-l poți explora pe jos, pe bicicletă sau călare. 27 de pași, cartea lui Tibi Ușeriu, fratele lui Alin, este cea care a adus primele fonduri proiectului Via Transilvanica.
Via Transilvanica – DRUMUL CARE UNEȘTE
Via Transilvanica, drumul care unește este un traseu de drumeție care poate fi parcurs pe jos, pe bicicletă sau călare, de la Drobeta-Turnu Severin și până la Putna. Cei aproape 1.000 de kilometri vor deschide porți spre 1.000 de ani de istorie, experiențe multietnice și multiculturale specifice Transilvaniei. Via Transilvanica este drumul care ne-a lipsit.
Iar Consiliul Județean Hunedoara a dat o mână consistentă de ajutor acestui proiect extraordinar!
Porniți la drum prin România, pe Via Transilvanica!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.