Mă gândesc că ar trebui să privim acest simbol și cu mândrie, dar și cu bucuria de a ști că înseamnă, alături de alte simboluri, faptul că avem o țară, că țara este liberă, că noi suntem liberi, atâta timp cât faldurile sale flutură deasupra noastră!
Prin natura funcției mele, am acest drapel alături în aproape orice moment. În rest, chiar dacă nu pot să spun că stau tot timpul cu gândul la drapel, el face deja parte din mine, ca român!
Iar la zile precum cea de astăzi, caut să aflu și semnificația lor, motivația pentru care au fost alese. Este interesantă orice incursiune în istorie și de la un punct încolo, cred că fiecare român ar trebui să o știe.
Ziua Drapelului Național este ziua de 26 iunie, care a fost proclamată astfel prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998.
În 1834, când Țările Române au început să se dezvolte din punct de vedere economic, când conștiința națională cerea unitatea și libertatea țării, domnitorul Țării Românești, Alexandru D. Ghica Vodă, a obținut de la otomani învoirea „de a pune steag românesc corăbiilor negustorești și oștirii”. Steagul destinat corăbiilor avea două culori (galben și roșu), cel atribuit armatei era compus din trei (roșu, galben și albastru) și un vultur la mijloc. Acesta este socotit drept începutul adoptării tricolorului pe pământ românesc.
O informație o descoperim printre mărturiile unui francmason, Jean Alexandre Vaillant, (chemat și stabilit în Muntenia în 1830, profesor și director al „Colegiului Sf. Sava” din București 1831-1834), potrivit căruia tricolorul ar fi fluturat pentru prima dată în ziua de 29 iulie 1839, pe muntele Pleșuva (zona Comarnic – jud. Prahova). Astfel, arborarea de către Vaillant a tricolorului ca drapel al Principatelor este, poate, cea mai veche atestare documentară a acestui fapt.
Potrivit unei alte ipoteze tricolorul se impune ca drapel național în 1859, odată cu dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, culorile steagului fiind dispuse însă pe orizontală. Primul drapel din 1859, aflat în uz până în 1862, a avut fâșia albastră plasată sus, urmând ca, în a doua parte a domniei lui Cuza, fâșia roșie sa fie dispusă pe partea superioară. După venirea lui Carol I, steagurile vor avea benzile dispuse pe verticală, România aliniindu-se astfel regulilor respectate de steagurile europene.
Ziua Drapelului Național a fost instituită pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, când Guvernul revoluționar a decretat ca Tricolorul – roșu, galben și albastru – să reprezinte steagul național al tuturor românilor.
La mulți ani de Ziua Națională a Drapelului, să ne bucurăm cu toții de semnificația sa – libertatea noastră, a românilor, atât timp cât el flutură deasupra capetelor noastre și nu este doar în inimile noastre!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.