Sărbătoarea de Sânziene, 24 iunie, a fost declarată Ziua universală a Iei!
O Zi universală, prin urmare o zi în care trebuie să facem cunoscută originalitatea absolută a iei românești în întreaga lume!
Mi-am luat ia, în această dimineață, cu bucuria unui copil care regăsește farmecul hainelor frumos pregătite de seara, știind că a doua zi este una de sărbătoare!
Vă îndemn să faceți la fel, nu cuprinși de sobrietate, ci cu veselie, într-o joacă frumoasă a noastră, a tuturor, a românilor, femei și bărbați, copii și adulți! Pentru că ia românească este frumoasă, vine dintr-un trecut imemorial.
Ia este, în fapt, o cămașă tradițională românească de sărbătoare, confecționată din pânză albă, bumbac, in sau borangic și împodobită cu mărgele și broderii la mâneci și la gât. Croiala este relativ simplă: un dreptunghi de pânză, tăiat rotund în jurul gâtului și întărit cu șnur răsucit. Mânecile sunt, de cele mai multe ori, încrețite atât la umeri, cât și la încheieturile mâinilor. Este un tip de cămașă scurtă până la talie, spre deosebire de cămașa anterioară, mai veche, ce îmbrăca întregul corp și se purta dedesubtul hainelor pentru a apăra corpul de ”vrăji și pericole”.
Reginele României, Elisabeta și Maria, au purtat ia cu mândrie, chiar dacă nu erau romance decât prin adopțiune. Pictorii noștri au zugrăvit-o!
Să ne bucurăm de ziua de astăzi, purtând ia românească!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.