Zi de Bunavestire, zi mare pentru creștini, așa cum am menționat în postarea anterioară.
Cu toții sperăm, sperăm în mai bine, sperăm să se termine un război început, iată, cu o lună în urmă. Trăim vremuri complicate, cum se spune.
Avem însă în față un sfârșit de săptămână însorit, vrem și trebuie să ne gândim și la alte lucruri în afara războiului și am fost curios să văd ce au însemnat, de-a lungul timpului, zilele de final de lună martie. S-au petrecut desigur multe, în această lume mare și mica în același timp. Am selectat trei evenimente care mi s-au părut mai interesante.
Astfel, pe 25 martie 101 începea un alt război. Împăratul Traian a părăsit Roma, îndreptându-se spre provincial Moesia Superior pentru a începe luptele cu dacii conduși de regele Decebal. Această dată marchează începutul primului război daco-roman (101-102). Cele două războaie daco-romane sunt considerate ultimele mari confruntări militare din antichitate. Luptele au fost cumplite, după cum se vede și de pe Columna lui Traian. Regele și împăratul, cu armatele lor, s-au confruntat pe viață și pe moarte. Războaiele schimbă lumea, dar cu adevărat importantă este pacea!
Absolut remarcabil, pe teritoriul județului nostru au avut loc principalele momente ale acestei confruntări, iar în prezent avem cele două capitale, a Daciei, Sarmizegetusa Regia, și a Daciei Romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa.
Pe 25 martie 1881, Domnitorul Carol I al Principatelor Române a fost proclamat primul rege al României. Principatele Române Unite au devenit în 1866 România, prin Constituție, iar în 1877 a devenit independentă. S-a deschis astfel calea spre Marea Unire de la 1918, când a fost fondat statul roman național și unitar modern.
Pe 26 martie 1949 s-a născut Principesa Margareta a României, fiica regelui Mihai I al României. Titlul său oficial este „Principesă Mostenitoare a României” și „Custode al Coroanei Române”.
După cum vedeți, evenimentele istorice se condiționează unele pe altele, fie că sunt îndepărtate, fie că sunt apropiate. Consider că a ne cunoaște istoria este una dintre formele de respect pe care le datorăm țării noastre!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.