“Sunt Adrian Ahrițculesei, aș vrea să fiu primul roman care parcurge circuitul celor șapte vulcani, mă puteți sprijini?”
Mă uit la tânărul cu fața deschisă, cu privirea senină. Cum să nu-l ajut? “Unde vrei să pleci?” îl întreb, curios. Îmi plac temerarii, cei care sfidează lumea, conveniențele, cei care nu-și găsesc liniștea decât atunci când fac lucruri inedite.
“Păi de data asta în Noua Guinee, să urc pe cel mai înalt Vulcan din Oceania-Australia, Mont Giluwe, de 4367 de metri!”
Îl privesc admirativ. Îmi spune că a urcat până acum pe Pico de Orizaba, cel mai înalt vulcan din America de Nord, la 5636 de metri. A urcat pe Elbrus, cel mai înalt vulcan din Europa, la 5642 de metri. Pe Ojos del Salados, la 6893 de metri, cel mai înalt vulcan din America de Sud. Nu i-a scăpat nici Kilimanjaro, cel mai înalt vulcan din Africa, 5895 metri.
M-am uitat și eu la circuitul numit “Seven Volcanos”, al celor șapte vulcani deci. Dacă urcă pe Mont Giluwe, ceea ce îi doresc, lui Adrian îi mai rămân doi vulcani: în Asia, Damavand, 5610 metri, iar în Antarctica, Mount Sidley, de 4285 de metri!
Adrian Ahrițculesei este din Petroșani, de profesie optometrist și este absolvent al Facultății de educație fizică și sport Timișoara. O primă aventură a fost și faptul că a primit viza pentru Noua Guinee cu câteva ore înainte de decolarea avionului!
Prima alpinistă din lume care a reușit acest circuit a fost românca Crina “Coco” Popescu, în 2011. Nu trebuie să uităm că hunedoreanca Alexandra Marcu, împreună cu tatăl ei, au reușit să urce pe Kilimanjaro, Mont Giluwe, Ojos del Salados, Elbrus, Damavand și Pico de Orizaba.
Cei care au deschis lumea pentru alpiniștii hunedoreni au fost fără îndoială Avel Ritișan, mai cunoscut ca Pif, și Marius Mărcuș, care în 1986 au urcat vârful Gurja Himal din Himalaya, (7.193m), după ce prima expediție la care au luat parte fusese în 1985. (fotografia din 1985 este realizată de Pilu Găină, la sosirea celor doi din Himalaya).
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.