Generația mea nu a cunoscut războiul. Nici măcar cea a părinților mei. Știu ce a fost războiul doar din ceea ce mi-au povestit bunicii mei, pe când eram copil.
Mi-am petrecut copilăria în județul Iași. Frații mei sunt acolo, rudele soției sunt acolo. Mă gândesc la exploziile văzute astăzi la televizor, în Ucraina, și privesc harta României. Iașiul este la mai puțin de 200 de kilometri de granița cu Ucraina, Sulina este la mai puțin de 300 de kilometri de Odesa. În Republica Moldova a fost declarată starea de urgență, iar din Iași la graniță sunt 25 de kilometri. Republica Moldova are și ea o regiune separatistă, cu statut incert!
Mă gândesc la toți românii, mă gândesc la rudele mele de sânge din Moldova, la frații de peste Prut, la românii din Ucraina, dar și la ucrainenii care acum se confruntă cu cea mai gravă situație de după ce de-al doilea război mondial. Orice diferend am avea, orice nemulțumiri cu privire la minorități, acestea se rezolvă prin dialog și negocieri, dar pe timp de pace. Războiul aduce suferință și moarte! După al doilea război mondial, zecii de mii de basarabeni au fost deportați în Siberia, unde au murit în lagăre, în frig, departe de toți cei dragi!
Militar, ne simțim poate mai apărați fiind în România, în NATO și în Uniunea Europeană. Dar un război modern oricând poate degenera: o rachetă scăpată de sub control, un avion care intră în spațiul aerian, dezinformări, provocări, ca să nu mai vorbim de impactul economic imediat!
Nimic nu justifică recurgerea la forță militară, la atac, atât timp cât acestea implică suferință și moarte, fie că victimele sunt civili, fie militari. Încă sper că acest conflict se va încheia cât mai curând, pentru a fi evitate pierderile inutile de vieți omenești și distrugerile dureroase.
Ceea ce cred că trebuie să facem în aceste momente este să fim mai solidari, ca popor și cu cei aflați în pericol și suferință. Să dăm valoare o dată în plus libertății, posibilității de a ne exprima liber, fără teamă, gândurile și să apărăm acest drept câștigat de români, nu ușor, în urmă cu mai bine de 30 de ani!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.