Stilul de viață al nostru și al copiilor noștri esteacum mult diferit de cel de acum 50 de ani, ca să nu mai spun ce diferențe sunt față de acel sat pe care îl invocăm adesea, dar care nu se mai păstrează în forma lui de atunci decât eventual în muzee!
Ne plac obiceiurile tradiționale, dar ne raportăm la ele din perspectiva noastră modernă, trimitem fotografii pe telefon și vorbim despre Dragobete online.
De ce nu l-am ajuta și noi pe Dragobete să ne găsească mai ușor? Cu acest gând, am organizat un eveniment, la Galeriile de Artă “Forma” din Deva, numit chiar așa – Dragobete creativ. Și cine sunt poate între cei mai creativi, dacă nu artiștii? Astfel încât elevi și profesori de la Liceul de Muzică și Arte Plastice “Sigismund Toduță” din Deva au luat parte la ateliere de pictură, de sculptură și la șezătoare.
Au învățat să sculpteze în lemn cu Radu Fachin, la Lemnăria lui Radu, Cosmina Moldoveanu le-a explicat cum se făceau așa-numitele zgârdare și brățări de mărgele, provenite din zona Brad, iar la șezătoare au văzut ii cusute manual, autentice, provenite din zona Orăștie.
A fost altfel, a fost o călătorie dinspre modernitate spre tradiție, din timpul nostru în timpul lor, al celor pentru care Dragobetele avea, la modul simbolic, un rol important pentru tineri și tinere!
Și pentru că suntem în secolul XXI, Dragobetele este foarte mobil – voi avea încă o întâlnire cu el la Petroșani, unde va intra în scenă o altă artă – poezia! Dragobetele românesc, mereu surprinzător pe meleaguri hunedorene!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.