de Marian BOBOC
► La Ziua Recoltei, organizatorii au „cules” mii de participanţi
Probabil că unii, înstrăinaţi de plăcutele miresme ale literaturii, nu ştiu că autorul superbului vers citat de noi în titlu este un mare poet român, Tudor Arghezi, însă au auzit de faptele multe şi bune pe care, de vreun an de zile, PNL Petrila şi Asociaţia Rosa Multiflora le pun în practică cu o constanţă demnă de urmat şi de alte forţe. Chiar dacă este superfluu să mai amintim, consemnăm că numitorul comun al liberalilor petrileni şi al activei asociaţii petroşenene este Costel Avram. Care sâmbătă a mai „inventat” o manifestare de succes: Ziua Recoltei.
Dacă Ziua Recoltei ar fi fost organizată de către edilii Petrilei nu ar fi reprezentat un fapt extraordinar, deoarece multe primării din Valea Jiului au mai organizat şi organizează astfel de zile. Însă, când toamna este celebrată de o organizaţie politică (PNL Petrila) şi de una culturală (Asociaţia Rosa Multiflora), Ziua Recoltei capătă o cu totul şi cu totul altă semnificaţie. În primul rând, din cauza diferenţelor de potenţial organizatoric şi financiar dintre edili şi organizaţii, net în favoarea edililor. Din fericire, inimoşii organizatori au reuşit să escamoteze aceste diferenţe, dovedind reale calităţi de echipă.
Creatorul a ţinut cu gândul curat al lui Costel Avram, dăruindu-i acestuia, de fapt miilor de petrileni, o splendidă zi de toamnă-vară, la Petrila, termometrele înregistrând, în jurul orelor 16, 25 de grade.
S-a încercat şi s-a şi reuşit încurajarea producătorilor autohtoni. Întrucât nu au fost taxaţi, spesele fiind suportate de către organizatori, la Ziua Recoltei au participat circa 50 de producători din mai multe zone ale ţării (Gorj, Dolj, Hunedoara, Bihor, Maramureş), dar şi din Valea Jiului (Cimpa, Petroşani şi Lupeni). Neplătind nicio taxă, şi firmele prezente au mai lăsat la preţ, aceasta constituind o explicaţie pentru afluxul de cumpărători.
Costel Avram nu a uitat că din curtea casei sale părinteşti se zăreşte „Hanul Ancuţei”, imortalizat memorabil de Mihai Sadoveanu, şi a oferit şi o consistentă petrecere câmpenească. E drept că au căzut şi victime. Nu vă impacientaţi… E vorba de un număr de oi, care nu ştim dacă în faţa cuţitului s-au resemnat mioritic. Însă depunem mărturie că au ajuns bucăţite în 6 ceaune mari, bucătărite cu gust de specialiştii d-lui Emil Părău. Au impresionat ordinea şi disciplina mesenilor, atunci când însuşi Costel Avram, ca o veritabilă gazdă, a gustat primul din bunătăţile autohtone, dând semnalul mult aşteptat: umplerea farfuriilor. Cum nu e bine să te uiţi în gura celui care mănâncă, nu am cronometrat timpul de golire a delicioaselor mâncăruri tradiţionale…
Concertul folcloric susţinut de Ansamblul „Bujorii Muntelui”, Adrian Stanca şi Cornel Todea a întregit fericit o zi, care va rămâne înscrisă cu majuscule în calendarul petrilean: Ziua Recoltei, sâmbătă, 12 octombrie 2013. Nu, nu am uitat de întâia doamnă a cântecului moldovenesc, Sofia Vicoveanca. Care, chiar dacă la Bucureşti maşina în care s-a aflat a „falsat” puţin, ca să nu spunem că s-a defectat, a ajuns la timp în Petrila. Un timp al roadelor puse pe masă la vreme de toamnă, un timp al fericirii de a aparţine unei minunate comunităţi. Cum cântecele Sofiei Viconveanca nu pot fi povestite, ci doar ascultate şi trăite, nu putem reda cu fidelitate bucuria din sufletul spectatorilor.
Prezenţa d-lui Ioan Mircea Moloţ, preşedintele PNL Hunedoara, la Petrila reprezintă o dovadă că efortul lui Costel Avram de a rebrăndui o organizaţie şi un mod de a face politică sunt apreciate de comunitatea liberală hunedoreană.
Şi, am spune noi, şi de cetăţenii oneşti ai Petrilei.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.