de Mihai BARBU
Conferinţa de presă de ieri de la sediul PNL Petroşani era fixată pentru ora 11 fix. A început, cu acordul presei prezente în sală, cu un sfert de oră mai târziu din cauză că echipa de teren a unei televiziuni locale încă nu sosise de la spital. Acolo unde elicopterul urma să-şi ia zborul spre Timişoara pentru a salva pe un miner ars într-un accident de muncă.
Iată noul cuvânt de ordine al liberalilor din Vale: Unitate!
În acest sfert de oră academic am aflat că şi Costel Avram, cel care programase această conferinţă de presă, a avut o dimineaţă plină. A semnat, în calitate de director general la SC Apa Serv Valea Jiului SA, contractul care permite începerea lucrărilor de reabilitare reţele de apă şi canalizare în Petroşani. Lucrările respective vor fi finanţate din fonduri europene. Apoi, a fost anunţat că fratele său Gheorghiţă, poliţist la Poliţia Petroşani, a fost dus, de urgenţă, la reanimare. Acesta a plecat dimineaţă la spital, împreună cu un coleg, pentru că se plângea de dureri de spate. I s-a făcut un piafen şi când să urce în maşină a căzut, pur şi simplu. Colegul său a dovedit mult sânge rece şi a alertat, imediat, medicii, iar Gheorghiţă Avram a fost dus la reanimare.
Alături de Moloţ! Dar nu şi de denunţătorul, încă anonim, din PSD!
În această stare de spirit, Costel Avram – coordonatorul mişcării liberale din Valea Jiului – s-a aşezat la masă alături de toţi preşedinţii organizaţiilor PNL din toate localităţile Văii. Ideea de a-i pune împreună la aceeaşi masă, de la stânga la dreapta, pe Adrian Albescu din Aninoasa, Dorina Niţă din Petroşani, Alina Cîrstoiu din Vulcan, Cristian Purcaru din Lupeni şi Constantin Zaharia din Uricani e o premieră pentru liberalii Văii.
„PNL din Vale este un tot unitar”, a anunţat Costel Avram pe reprezentanţii presei. A fost reamintit că targetul de 25% pentru viitoarele alegeri rămâne un deziderat realizabil. Uşile PNL-ului s-au deschis pentru toată lumea, a declarat el, dar nu neapărat pentru cei care au aflat că, între timp, partidul a ajuns la putere.
„USL-ul nu se rupe. Şi în căsătorie mai sunt probleme dar, cu toate acestea, familia merge înainte…”, a spus Costel Avram. Faptul că toţi liderii liberali au stat, ieri, împreună la aceeaşi masă a fost şi pentru a-şi reafirma sprijinul pentru preşedintele Mircea Ioan Moloţ. În ciuda faptului că „unii politicieni din Vale se grăbesc să meargă la biserică, nu în interes creştin ci electoral”, Costel Avram crede că acesta îşi va duce la bun sfârşit mandatul. Avram a povestit, apoi, felul cum a ajuns incompatibil preşedintele Moloţ. Era împreună cu cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean când a întrebat-o, în mod repetat, pe secretara Dana Dan dacă există vreo incompatibilitate dacă vor face parte din Consiliul de Administraţie al Drumurilor Judeţene SA. Toţi au primit asigurări ferme că totul e în regulă şi că nu există nicio incompatibilitate. Pentru că Moloţ urma să candideze la preşedinţia CJH, o persoană importantă din PSD i-a făcut o plângere la ANI. Din sală au fost pronunţate mai multe nume: Nicula? Rus? Timiş? Avram a infirmat toate aceste nume şi întreţine, în continuare, suspansul: „Vă voi da cât de curând numele lui!”.
E un lucru evident: femeile liberale iubesc, înainte de toate, cartea…
Dorina Niţă, preşedinte interimar la PNL Petroşani, crede că primul semnal al unităţii liberale s-a dat cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii care s-a desfăşurat, duminică, în Parcul „Carol Schreter” şi s-a bucurat de un succes notabil. Următoarea acţiune liberală este una legată de „Ziua cărţii” care va avea loc pe 23 aprilie. La iniţiativa deputatei Carmen Hărău, preşedinta femeilor liberale din judeţ, lumea din Vale va fi invitată să doneze o carte pentru a dărui, astfel, o speranţă oamenilor care ar vrea să (mai) citească şi n-au ce. Un apel în plus pentru a sensibiliza lumea să ofere cărţi pentru a dota bibliotecile mai sărace din judeţ a făcut şi consiliera liberală Alina Cîrstoiu. „Cred că cititul unei cărţi e cea mai frumoasă modalitate de a-ţi petrece timpul liber. Nici televizorul, nici filmele, nici jocurile pe calculator nu-ţi pot oferi această satisfacţie majoră!”
Despre falimentul Aninoasei s-a vorbit, oarecum, detaşat. „Primarul e pesedist, premierul e pesedist, problema lor e una de partid”, s-a opinat pe bună dreptate. Din sală a venit doar o soluţie salvatoare pe termen scurt: „Dacă Dunca recuperează cele două miliarde de lei de la fostul primar, Aninoasa ar putea supravieţui încă două luni!”.
La Uricani amplasarea adăpostului pentru câini a creat tensiuni din alianţă. Soluţia ar fi, crede dl. Zaharia, o excursie a celor care au votat contra la Vâlcea, acolo unde există astfel de adăposturi canine. „Să nu-i duceţi la Bârcea, că acolo câinii mor de foame!”, l-a sfătuit cineva bine informat pe dl. Zaharia.
Liberalii sunt la putere în vestul Văii. În est, ei sunt, încă, atipici…
O chestiune intens dezbătută a fost cea a politicii de cadre a liberalilor. „La Petroşani am găsit liste cu 800 de membri care cred că s-au înscris pentru a obţine ajutoare sociale. Vrem calitate, şi nu cantitate. Membrii activi sunt cei care contează. Toată lumea va trebui să se reînscrie în partid!”, au susţinut, la unison, Dorina Niţă şi Costel Avram. Despre cei doi primari pedelişti, de la Petroşani şi Petrila, care se spune că ar cocheta cu liberalii, Avram a zis că situaţia lor se poate discuta doar „atunci când vor fi liberi ca pasărea cerului”.
În altă ordine de idei, s-a afirmat că peste tot în Vale, cu excepţia Petrilei, liberalii se află în coaliţii care susţin puterea locală. Când preşedintele Moloţ zicea că liberalii din Vale sunt atipici, cred că se referea la Petrila. Acolo PC-ul, care e un fel de apendice al PNL-ului, şi are 3 consilieri, votează cu Păducel, în timp ce liberalii sunt în opoziţie. Avram e optimist şi crede că e posibil ca USL-ul să funcţioneze. Chiar şi în atipica Petrilă…
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.