de Mihai BARBU
O veste neaşteptată într-o zi mare
– În primul interviu acordat presei scrise după cele 100 de zile aţi afirmat că, deşi nu puteţi trăi fără a face politică, apropierea de ea nu e o chestiune de actualitate. Ce s-a schimbat esenţial între timp?
– De ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil a avut loc la Deva şedinţa Biroului Executiv al Filialei Judeţene a PNL .A fost o propunere ca eu s[ fiu preşedinte interimar la Petrila, lucru ce a fost concretizat prin vot. A fost o veste neaşteptată…
– De ce era neaşteptată?
– În primul rând, pentru că nu voiam să revin atât de repede în politică. Credeam, ca să-l parafrazez pe Marin Preda, că timpul va avea răbdare cu mine. Nu a fost aşa. Cu toate că, pentru mine, era din ce în ce mai clar că va trebui să mă înscriu în PNL. Deşi, vă spun sincer, am relaţii la fel de bune şi cu liderii PSD din judeţ. Dar acolo, în Partidul Social Democrat, am fost atunci când l-am urmat, sentimental, pe deputatul Neacşu când a ieşit din PRM.
Naşul Neacşu
– De ce l-aţi urmat? În politică e loc şi pentru sentimente? Totuşi, în acel moment, eraţi vicepreşedinte la Consiliul Judeţean şi vă era bine în PRM…
– Deputatul Neacşu a fost naşul meu în politică şi lui îi datorez intrarea mea în politica mare. Când el m-a rugat să-l urmez, am făcut-o fără ezitare şi fără să mă gândesc la consecinţele ulterioare. Cred că ţineţi minte că atunci, în sediul PRM, am întors tabloul lui Vadim cu faţa la perete. A fost un gest tranşant care a atras mânia tribunului şi, imediat, am fost ţinta unor atacuri extrem de murdare în revista partidului şi la televizor. Pentru mine, valorile prieteniei şi ale recunoştinţei sunt deasupra oricăror alte valori. Indiferent de consecinţe…
Că tot e toamnă: mere şi pere… politice
– Atunci de ce nu v-aţi reîntors în PSD?
– Nu vreau să detaliez lucrurile pentru că e o poveste veche, lungă şi interpretabilă. În rezumat, aş zice doar că, în ceea ce mă priveşte, nu a fost o experienţă foarte fericită. Deşi, dacă aş pune în balanţă lucrurile bune cu cele rele care mi s-au întâmplat în acea perioadă, acel interval de timp ar putea fi rezumat, în spiritul filosofiei populare, cam aşa: ce-am luat pe mere, am dat pe pere. Sau invers…
– E vreo asemănare între situaţia de atunci şi cea de acum?
– Seamănă, în sensul că eu i-am urmat, de fiecare dată şi fără nicio ezitare, pe cei care mi-au fost prieteni apropiaţi. Nu seamănă pentru că dl. Neacşu m-a invitat să ies din partid, iar dl. Moloţ m-a îndemnat să-l urmez în partid. Pe dl. Neacşu nu l-am urmat până la capăt deoarece el a încercat o construcţie politică în care nu eu credeam şi care s-a dovedit a fi fost fără niciun ecou în politica românească. Cu Partidul Naţional Liberal lucrurile stau cu totul altfel…
Tot răul spre bine
– În ce sens?
– În sensul că eu am pornit la drum cu Partidul România Mare, iar acum vreau să-mi continui activitatea politică alături de cel ai cărui lideri au făurit România Mare. Vadim mi-a dat această şansă atunci când a considerat, la Ţebea, că trebuie să mă excludă din partid. Nu a fost voinţa mea să părăsesc partidul, iar implicare mea totală, financiară şi afectivă, la alegerile locale, poate sta mărturie. Dar vorba românului, tot răul spre bine… Acum voi vedea cum e să faci politică şi atunci când ai în spate sprijinul unui partid mare şi cu o la fel de mare tradiţie istorică..
Reconstrucţia filialei
– Ce veţi face la Petrila? Aveţi, deja, un plan bine stabilit?
– În primul rând vreau să constataţi că am decis, de comun acord, cu preşedintele Moloţ să încep pe jos. Aşa am făcut şi când am venit în Valea Jiului de la Paşcani. Nu cunoşteam pe nimeni dar voiam să joc rugby, să învăţ şi să fac politică. Eram proaspăt căsătorit, am dus-o greu dar, pas cu pas, am reuşit în toate….
– Care sunt primele lucruri pe care le veţi face la Petrila?
– Înainte de toate, vreau să-i cunosc pe liberalii Petrilei să împărtăşim fiecare din experienţa noastră, pentru a câştiga toţi. Vreau să aducem oameni noi dispuşi să ni se alăture în reconstrucţia filialei. La prima şedinţă, care va avea loc chiar în această săptămână, va fi alături de noi şi Mircea Ioan Moloţ şi, împreună, vom da semnalul schimbării.
Tactica şi stategia…
– Vă veţi implica în campania electorală pentru alegerile generale?
– Ca o constatare obiectivă şi rece, nu pot să nu regret faptul că în colegiile din Valea Jiului nu candidează niciun liberal. Asta arată că, încă, liberalii nu au reuşit să se impună, prin rezultate, în faţa colegilor de alianţă. Iar minerii nu conştientizează deloc faptul că cel mai bine au dus-o, din punct de vedere al avantajelor salariale, pe vremea liberalilor. Pe de altă parte, nu pot face abstracţie şi de faptul că facem parte dintr-o alianţă care şi-a propus să câştige cu peste 50% aceste alegeri. Tactica şi strategia filialei petrilene le vom stabili, în mod concret, împreună cu preşedintele Moloţ şi membrii PNL chiar în această săptămână. Ştiu că toţi candidaţii pentru Parlament aşteaptă acest lucru cu sufletul la gură, dar îi asigur că nu mai e mult. Pentru că mâine va fi o altă zi…
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.